اصول بهداشت حافظه
نوشته شده به وسیله ی موبایل باز در تاریخ 88/2/18:: 5:41 صبح
ذهن آدمی همچون دیگر اعضاء بدن احتیاج به مواد غذائی و مراقبت دارد.
<$BlogSkyMore4Post$>همانطور که به وضع پوشش خود دقیق هستیم باید به بهداشت و سلامت روانی حافظه و مغز دقت کنیم. هنگام کار و فعالیتهای ذهنی، برای سلامتی و جلوگیری از فرسودگی زودرس حافظه باید موارد بهداشتی زیر را رعایت کرد:
1- تأثیر تغذیه مناسب بر حافظه (اکسیژن و غذا و...):
تغذیه مناسب یکی از مهمترین عوامل در افزایش کارایی حافظه است. کلسیم و منیزیم و فسفر سه عنصر اساسی و ضروری برای حافظه به شمار می آید و باید با تغذیه مناسب مانند: جوانه گندم، لبنیات، جگر، بادام، گردو، فندق، سبزیجات و تخم مرغ می توان مواد مورد نیاز مغز را تامین کرد. و در فعالیتهای شدید ذهنی باید از مصرف زیاد چربی، نان و قند بپرهیزید و تا حدامکان از غذاهای دارای پروتئین مانند تخممرغ، گوشت، جگر سیاه و ماهی استفاده کنید. به طور کلی در نظر داشته باشید که پرخوری و معده سنگین فعالیت ذهنی را سست و محدود می کند.
2- تأثیر دخانیات و مواد مخدر:
استفاده از سیگار و دخانیات نه تنها موجب خستگی زودرس جسم و روان می شود بلکه عمل طبیعی سیستم عصب و حافظه را مختل کرده و اثرات دائمی دارد و با عدم استفاده از آنها می توانیم کارایی حافظه را بالا ببریم.
3- تأثیر استرس بر حافظه :
استرس یکی از عواملی است که موجب رکود ذهن در مرحله فکر کردن می شود. استرس در دو مرحله مهم باعث اخلال در عمل حافظه می شود: یکی در مرحله ثبت اطلاعات و دیگری در مرحله یادآوری اطلاعات. مسائلی چون مرگ یا حادثه ناگوار برای یکی از اعضای خانواده، ترس، خوشحالی بیش از حد و ازدواج می تواند بر کارایی حافظه تأثیر بگذارد.
توجه :
اکثر دانش آموزان موقع امتحان بیشتر به طرف پایین خیره شوند این عمل کارایی حافظه را در یادآوری مطالب پایین می آورد. پس بهتر است که با چشمانی باز به گوشه بالا و چپ یا بالا و راست بنگرند. این عمل فیزیکی به نیمکرههای مغز کمک میکند تا همکاری بهتری داشته باشند و امکان دستیابی شما به اطلاعات را فراهم آورند.
4- تأثیر استراحت در حافظه :
هنگام مطالعه نباید خسته باشید، اگر احساس خستگی می کنید کمی باید استراحت کنید و بعد مطالعه را شروع کنید. پس از یادگیری نیز حتماً استراحت کنید تا آموختههای شما مجال استحکام و پایداری در حافظه را پیدا کنند و از به وجود آمدن عامل تداخل جلوگیری شود.
5- تأثیر آرامش در حافظه :
تا حدممکن در هنگام مطالعه آرامش بیشتری داشته باشید چون در وضعیت آرامش، امواج آلفا که بین 13-8 هرتز است در مغز منتشر می شود. در این حالت انسان میتواند از حداکثر نیروهای مغز خویش بهره جوید و یادگیری و بخاطر سپاری را تسهیل بخشد. در ضمن حفظ آرامش و حالت طبیعی ارگانیسم کارکرد طبیعی مغز و اعصاب را نیز تسهیل می کند.
کلمات کلیدی :